11/3/09

All that Twitters is not Gold


Twitter marketing is one of the best methods that any online marketer can employ to earn money from the convenience of their own home. This way of getting your message to the masses can be utilized by those who are younger or older or male or female. This article will show you 2 very simple ways in which you can put the power of this online phenomenon to work in your own home based business.

An easy thing for most people to do is to focus on what is currently a hot topic in the mainstream media. For example, the World Series is one of the hottest topics in the nation at this time. If you simply do a search on Twitter.com for the phrase “World Series,” you will find a large number of results for that particular phrase. You just need to go through all of the entries that come up for that term, and add the people who have tweeted about that event to your friends. As a word of caution, you do want to be wise about how you build so as not to make the powers that be at this popular social media site angry.

The goal is to build your list of friends so that you can market to these people at a later time. In the world of social media marketing, you have access to an enormous number of people. Once you have added a certain number of followers, a certain percentage of those individuals followers will also follow you. I am certain you can see that you can build a very strong network with this type of available set up. It can be very lucrative to target a product towards people who already want what you have as a service.

Being an affiliate for a product that promotes baseball or the World Series Championship in October and November can put a great deal of dollars in your pocket. Set a goal of how many people you want to follow per day. A safe number is 50 people per day. You must also factor in that a number of these people or businesses will not follow you back, or may even stop being your follower. However, averaging 30 followers per day for 20 days will give you a total of 600 followers, all having somewhat of an interest in the Championship of Major League Baseball.

The final factor that all Twitter marketers should remember is the importance of relationship building. This can be accomplished by giving your followers something of value that you believe will interest them about baseball or sports. You can send tweets about the actual game that you saw last night, your opinion of the national anthem, or how great it was to see Yogi Berra walk with the first lady to the pitcher's mound to greet a man with one arm. Being a friend to someone will go a long way in the both the offline and online world in which we make our homes. Having these followers as your friend will make it much easier to sell these people something when you let them know about a sports-related affiliate product or CPA offer.

In the end, Twitter can be a huge goldmine for anyone that decides to put its power to use. You can develop a large network, build quality relationships, and market to these people all at no cost to you. All that twitters may not be gold, but sometimes it sure seems to appear that way.

10/16/09

Manual Traffic Exchanges


While there are a lot of ways to bring additional traffic to your website, manual traffic exchanges are one great choice. This is a great way to bring additional traffic to your site, and as we all know, more traffic means more sales or advertising revenues. If you have previously done this by hand, requesting links from individuals or businesses, you can save yourself time with manual traffic exchanges.


How does a manual traffic exchange work? It is really quite simple. You visit sites on the traffic exchange and in return, you get visitors to your site. Many manual traffic exchanges are also great communities with forums, games and more to make this not only an effective way to bring visitors to your site, but also to have fun while you are improving your own websites. More traffic to your site will help improve your site revenue or community.

Signing up for manual traffic exchanges is easy and there are many manual traffic exchange options. Do choose a manual traffic exchange with many participating sites to allow your sites the most benefit from your efforts. Many allow you to register multiple sites, making this an easy way to publicize your network of sites. Sign up is very similar to other websites, so you will have no difficulty at all beginning your work in a manual traffic exchange. Carefully read through FAQs and terms of use to be sure that you are comfortable with the manual traffic exchange you have chosen.

Some manual traffic exchange sites allow you to exchange a variety of types of links. There are text exchanges, graphic ads and even banners. With this great array of advertising options, nearly anyone can benefit from using a manual traffic exchange. Most manual traffic exchanges are free, or quite inexpensive, so they can also be good during that stage of web site development when you may well have more time than money.

Web promotion is often most successful when you use a multi tiered strategy. Search engine optimization, back linking, and manual traffic exchanges can all work together to make your site a success. This is true regardless of the type of site you own. More visitors to your site will mean more sales in your store, more clicks for your ads, or more people in your community or learning from information offered. Whatever kind of site you own, participating in a manual traffic exchange is a good way to bring additional targeted traffic to your site.





10/14/09

5 Basic Search Engine Optimization Tips


Basic search engine optimization

What most people don't know about search engine optimization is that 20% of what you do is on page. In other words your website does not have to be 100% completely search engine friendly but it does have to have some things in place that will help you have the search engines spiders knocking at your door. There are basically five things that need to happen on your website that are the most critical.

First of all title optimization is one of the most important areas for on page optimization. You need to make sure that the title of your website is the same keyword that you are trying to rank for. You need to make his title work for the search engines and let the search engines know that this is the key word or words that you are trying to get your site recognized for. Putting the key word in your title will let the search engines spiders know immediately how to classify your website.


The second thing that you should consider is your domain name that you choose. It has been found that using your keywords in your domain is very beneficial to the search engines, and they really liked to give you search engine ranking if your keyword is in the domain. Although domain names are very important for branding your business, the most important thing is that your website is getting traffic for your products. If branding your business is essential, then use our tips to make sure your inner pages of your website are optimized appropriately.

Using proper meta-tags is essential for your website. This is like telling the search engines exactly where you want your website to be placed. Imagine a room full of files with no names on them but your job was to put data file alphabetically. If this was the case you would not know where to start therefore by using proper meta-tags, you are given the search engines exactly the place of where to file your website.

Finally, you want to make sure that you use proper anchor text on your website. Anchor text is the key word that you are trying to rank for and having it late to another page on your site. It is anchor text should be optimized for search engine friendliness. If you are using images on your site, you may also want to consider using alt text for all your images. When the search engine spiders crawl your site they will then figure out how relevant your images are to your site. You want to use this to take advantage of every opportunity to tell the search engine spiders what your site is about.





2/1/09

Tip paling mudah tingkatkan pegunjung ke blog kita.

sepanjang penlibatan saya dalam penulisan blog, sudah bertahun lamanya. berbagai-bagai cara yang saya telah cuma untuk menarik pembaca datang ke laman blog ini. berbagai bagai skill dan dibuat dengan merujuk dengan rakan2 blog yang lain.
kepada bolgger yang masih tercari-cari cara nak bagi pelawat datang ke blog kita, sekarang saya akan huraikan beberapa langkah yang pernah saya gunakan selama ini. semoga dapat membantu anda semua.
1. Kandunggan blog hendaklah perlu ditulis sendiri.
Jagan copy dari mana2 website bulat2,
sebabnya; system carian seperti google, yahoo, msn dan lain2 lebih tertarik pada penulisan yang segar dari kita. dengan itu mudah utk blog kita bersaing dengan blog2 dalam menentukan ranking kita di system carian tersebut.

2. UPDATE blog selalu.
edit dan tambah kandunggan blog dengan penulisan yang baru, supaya blog ini hidup dalam system carian google dan yahoo. setelah edit, ping blog anda supaya semua system carian boleh tahu blog ini mempunya isi kandunggan yang baru ( itu ping guna www.pingout.com atau www.pingomatic.com)

3. link exchange ( tukar link)
lankah ini penting utk meningkatkan rangking blog dengan berkesan. caranya cari link rakan2 blog yang lain utk di tukar sengan blog kita. dan pastikan link blog kita di link back.

4. tinggalkan jejak diblog atau di dalam forum yang anda lawati.
langkah ini mungkin memerlukan masa dan susah, tapi boleh membantu tingkatkan traffic keblog kita.

selamat mencuba,

10/30/08

Asas menyelesaikan masalah utk muslimin.

Allah S.W.T sudah ajar kita semua pekara dan iktibar utk kita renungkan. islam adalah lengkap, dan Allah swt. maha sempurna. Allah S.W.T tak jadikan sesuatu itu sia2,

perempuan yang baik utk lelaki yang baik dan sebaliknya, itu Allah s.w.t sudah janji.
berbuat baik dibalas syurga, berbuat jahat, neraka tempatnya. Allah S.W.T sudah janji.
semua nya sudah ada jawapan.

kehidupan ini umpama sebuah bahtera yang sedang berlayar. sekarang bahtera itu sedang berhenti di sebuah pulau utk penghuni2 bahtera ini turun kepulau utk mencari bekalan utk meneruskan perjalanan ke destinasinya. jangan kita lalai mencari bekalan sehingga kita lupa bahtera ini akan belepas dari pulau ini. semboyan telahpun berbunya menandakan bahtera ini sudah mahu berlepas.
janggan kita tertinggal. namun ada yang akan tertinggal kerana telalu leka dan lalai dengan kehidupan di pulau ini. mereka akan terlepas dan tersesat selamanya.


setiap pekara yang buruk dan baik ada hikmahnya. Allah S.W.T yang tentukan susun atur setiap inci pergerakan pelenet di galaksi ini. tanpa melakukan kesilapan. siang dan malam, pagi petang, semua sudah di atur. Allah S.W.T pun sudah megatur waktu2 yang kita perlu sujud kepadanya.

pesanan ini untuk diri saya sendiri dan muslimin/muslimat.





10/14/08

Kerdilnya kita sebagai Hamba Allah SWT.

Kita tidak mampupun menentukan jantina kita semasa kita hendak dilahirkan!
Kita tidak mampupun memilih warna kulit kita!
Kita tidak mampupun menentukan siapakah ibu bapa kita!
Kita tidak mampupun menentukan di manakah negara kita akan tinggal!
semuanya kita tidak mampu sejak azali lagi.

kita adalah insan yang serba tidak mampu.
tak mampu menetapkan tarikh akhir kita bejalan di muka bumi yang indah ciptaan Allah swt. Inilah kita yang dinamakan Khalifah ALLAH SWT digelar manusia.

Haruskah kita sombung dengan-NYA?
Haruskah kita lupa ankan pemberiannya? siapa kita sebenarnya?
Malukah kita Hendak sujud kepanya? tak malukah kita bergurau senda dengan kekuasaanya?
berkuasakah kita?

kita tak mampu pun berjalan, melihat, tanpa nikmat ALLAH SWT.
Siapa kita sebenarnya utk berjalan dengan angkuh di atas muka bumi ini.
mugkin kita lupa akan semua persoalan2 ini. tetapi kita tidak terlepas dari fitrah kita utk memikirkan siapakah diri kita sebenarnya.

kita sebagai manusia yang bukanlah maksum, tidak terlepas dari melakukan dosa. besar dan kecil. Allah tidak meminta balasan dari kita, yang ni tuntut hanyalah Amalan kebaikan, bersyukur kepadanya. ingatlah Allah swt semasa kita senang. Allah akan megigati kita semasa kita susah.

Begitulah kerdilnya kita.




10/9/08

Menyelesaikan Masalah Dengan Iman

Jika kita megejar dunia, dunia kan lari, tetapi jika kita megejar akhirat, dunia akan megejar kita. begitukah hakikatnya tanpa kita sedar. Kita semua mempunyai masalah, dalam menyelesaikan masalah-masalah itu, ia meguji tahap keimanan seseorang. Keputusan yang bakal dibuat utk menyelesaikan masalah itu, kita akan dapat lihat ianya dipegaruhi syitan atau melalui keimanan.

Jika dipegaruhi syaitan, keputusan kita akan menjadi negetif dalam semua akspek, satu persatu kelemahan diri kita akan terdedah, keputusan kita akan bercangkah dengan fitrah kita. selalunya keputusan yang negetif akan membawa penyesalan di hari-hari mendatang.

Jika Keputusan kita berlandaskan keimanan , kesabaran, ketakwaan, keiklasan, kewarasan. segala bentuk masalah akan dapat diselesaikan dengan mudah tanpa kita sedari, redha dengan Ketentuan baik dan buruk dari Allah S,WT. akan menjadikan jiwa kita lebih tenang dan bahagia. Percaya Bahawa ada hikmah disebalik ketentuan Allah S.W.T.

Tuhan beri kita nikmat bukan bermakna dia sayangkan kita tetapi sebagai ujian kepada kita, apa kita akan lakukan dengan nikmat Allah itu, megigati Allah dan bersyukur kepaNYA, atau Tidak,

Tuhan beri kita kesusahan dan kesulitan hidup, Bukan bermakna DIA bencikan kita, tetapi ujian kepada umatnya. adakah kita terus hanyut diarus kesusahan di dunia dan akhirat. Yang penting kita berusaha megubah kesidupan dan mencari rezeki yang diberkati dan berdoa tawakal kepada Allah S.W.T.

Pesanan ini Utk diri saya sendiri dan juga muslim/muslimat yang tak terlepas dari dosa dan kesilapan.




7/22/08

Promosi Blog 3 “Menggunakan FeedBurner”

Langkah ini memang berkesan utk meningkatkan traffic ke blog kita, feedbunner sudah di beli oleh google. Jadi ia mudah utk membantu blog/ website kita tersenarai di google di samping dapat meningkatkan PR blog kita. Di tambah dengan post-post yang fresh dan menarik, akan dapat membantu tinggatkan pelawat keblog kita,

Anda hanya perlu melakukan beberapa langkah mudah berikut.

1. layari www.feedburner.com dan register blog

Isi semua ruang yang tertera, setelah selesai klik SIGN IN.


2. Setelah masuk (welcome)

Masukan URL Blog cth http://www.cari-rezeki.blogspot.com
kemudian Klik Next



3. Akan ke paparan berikut;


  1. Tanda pada butang radio, pilih antara dua, terpilang seterusnya Klik Next


  2. Ubah Feed Title dengan Feed Address jika mahu di ubah, kalau sudah tinggal klik tombol Active Feed


  3. Ada perkataan Conrats, klik saja seterusnya dan Next


  4. Beri tanda pada perkataan Clickthroughs dan I want more ! have FeedBurner stats PRO also track


  5. Klik Next


  6. Klik tab Optimize


  7. Silahkan setting yang anda inginkan, tapi yang paling penting adalah anda harus mengaftifkan fitur SmartFeed, karena fitur ini berfungsi agar supaya fungsi dari feed kita kompatibel atau klop dengan berbagai feed reader yang ada


  8. silahkan klik SmartFeed lalu klik Active


  9. Klik tab Publicize, silahkan pilih fitur yang anda inginkan, tapi yang sering di gunakan adalah fitur feedCount cuba klik FeedCount


  10. Pilih bentuk style dari feedcount, yang biasa atau yang animasi, beri tanda pada radio button di sampingnya


  11. Klik Active


  12. Copy kode HTML yang di berikan pada text area, paste pada notepad untuk nanti di pasang di blog anda


  13. Klik Chicklet Chooser untuk memilih berbagai banner.


  14. Tanda pada radio button yang terletak di samping chicklet masing-masing, kemudian copy kode HTML yang di berikan yang ada pada text area, kemudian paste pada notepad. catatan : setiap anda memberi tanda pada radio button masing-masing chicklet, maka secara otomatis kode HTML yang ada di bagian bawahpun akan berubah, jadi kesimpulannya beri tanda radio button lalu copy kode HTML nya beri tanda lagi lalu copy kodenya lagi


  15. Klik Pingshot, beri tanda pada kotak di samping Ping-O-matic serta Newsgator, klik menu dropdown yang ada, lalu pilih yang sobat inginkan, klik tombol Add, klik lagi menu dropdownnya bila ingin di tambahkan lagi, klik Add kembali


  16. Klik Active


  17. Klik Headline Animator untuk mendapatkan banner animasi


  18. Klik menu dropdown di bawah tulisan Theme, pilih yang sesuai keinginan (yang paling banyak di minati adalah type classic)


  19. Klik Active


  20. Klik menu dropdown di samping tulisan Add to, pilih Blogger blog


  21. Klik Next


  22. Setelah muncul window baru, klik Add to Blogger


  23. silahkan Sign in dulu di blogger


  24. Pilih blog yang hendak di pasang banner animasi nya, lalu klik tombol Menambah Widget maka secara otomatis banner animasi akan di tambahkan. catatan : cara ini hanya berlaku bagi yang memakai template baru


  25. Sign out


  26. Selesai




Untuk pemasangan kode-kode HTMl yang tadi di copy pada notepad, saya anggap sobat sudah bisa melakukannya, karena sudah sering saya bahas. Yang pake template klasik tinggal paste saja pada kode template nya, bagi yang pake template baru ya tinggal tambah elemen trus pilih yang HTML/Javascript, paste kodenya udah deh.

  1. Sig in di blogger


  2. Klik menu setting


  3. Klik Feed Situs


  4. Di sebelah tulisan Ijinkan Feed Blog, pilih yang Penuh


  5. Simpan alamat feed dari feedburner pada kotak di samping tulisan posting URL Pengubahan Arah Feed. contoh alamat feed dari feed burner : http://feeds.feedburner.com/TemplateUnik


  6. bila sobat mempunyai account google adsense, sobat bisa menyimpan kode iklan google adsense sobat pada kotak di samping tulisan Feed Item Footer


  7. Klik tombol Simpan Pengaturan


  8. Selesai.



7/8/08

www.mudah.com.my

Tempat yang paling sesuai utk mengiklankan semua jenis perniagaan atau pun barang perseoranggan. memang berkesan. ini adalah kaedah yang dapat membantu saudara/i yang ingin meluaskan perniagaan melalui internet. utk keteranggan lanjung layari ke www.mudah.com.my
kita harapkan lebih banyak lagi laman web seumpama ini diperbanyakkkan lg di masa hadapan. apa yang anda perlu ialah daftar dan postkan iklan anda.
terima khasih www.mudah.com.my.
selamat mencuba.




7/2/08

Ternak ikan keli bersama Cari Rezeki


Pada artikel yang lepas, saya ada megatakan saya nak ternak ikan keli. sekarang projeck dah bermula. setiap hari kena bagi perhataian pada anak2 ikan yang semakain membesar ni. best juga bela ikan keli ni. sekarang dalam kolam saya masukkan 10,000 ekor anak ikan. target saya, 50,000 utk dua2 buah kolam.
untuk pegetahuan semua, ternak ikan ini takla susah sagat, tapi tak la mudah mcm kacang. makanan ikan mesti jaga dan kena jaga pemangsa yang selalu curi anak2 ikan.
masih banyak lagi benda yang perlu saya belajar. sementara tunggu hasil, kena bersabar dan yang penting sekali happy tegok ikan2 tu berebut2 makanan.
satu yang kita perlu tahu. ikan keli ni kuat makan. tapi kita tak boleh bagi je terus makanan pada dia. kena ada jadul nak bagi makan.

sekarang saya sedang fikirkan kaedah pemasarah yang terbaik, nak buat preparation lebih awal. nak plan pemasaran sbb nanti tak la susah nak pasarkan. bagi saya pemasaran tak jadi masalah pada saya.memandangkan sekarang saya dah ada pegalaman berniaga komputer. pemasaran ikan keli bg saya lebih mudah.
sebagai cadanggan awal, disamping saya pasarkan sendiri ikan2 tersebut. saya juga bukan peluang pada sesiapa yang ingin menjadi dealer utk pasaran. atau orang tengah. ini bagi saya satu peluang untuk kawan2 yang tak bepeluang nak ternak ikan tapi nak cari pendapatan lebih.

saya dah kaji pasaran dan kaedahnya.
tempat2 yang perpotensi..
-orang perseoanggan
-pasar tani
-majlis kenduri
-pemborang

dengan harga dari kolam.





6/15/08

Promosi Blog 2 Cara berkesan, tingkatkan traffic ke blog melalui search engine.


Cara berkesan, tingkatkan traffic ke blog melalui search engine.

untuk meningkatkan traffice. umum megetahui, search engine seperti GOOGLE, YAHOO, MSN lebih mengemari atau menyukai pelulisan yang segar atau tidak di copy dari mana-mana website lain. maksudnya tulisan atau ayat yang di salin dari website telahpun ada didalam database atau sistem pencarian ketiga-tiga search engine yang terbesar ini.
ini meyebabkan petikan atau teks yang di copy kurang power atau kurang di beri perhatian orang ketiga2 sistem carian ini.

setiap pelulisan yang fresh akan memberi impak yang kuat untuk blog/website anda sebabnya search engine lebih mengemari perkataan atau ayat2 yang baru.
untuk langkah ini. anda hanya perlu post dengan ayat2 anda sendiri. tidak semestinya anda tidak boleh mencerita topik yang sama dengan blog2 lain, tapi olahan ayat anda mesti baru, contohnya anda hanya megambil isi-isi penting dari apa yang anda baca dan tertarik dan olah ayat anda sendiri.

selamat menulis....


setiap kali anda post. jagan lupa ping kan blog anda mengunakan
www.ping-o-metic.com
atau
www.pingoat.com


5/21/08

Ternak Ikan Keli.


Assalamualaikum, "ternak ikan keli" semenjak dua menjak ini saya tertarik dengan bidang penternakakn ikan keli ini. saya percaya ikan keli ni bleh di komersial kan deengan meluas, kebetulan ayah saya pun ada megusahakan kolam ikan keli kat umah di kg. tapi mungkin faktor pemasaran telah melemahkan semagatnya,

sekarang saya cuba campur tangan dan nak ambil alih nak buat pulak projek ternak ikan keli ni. bukan dalam kanves tapi dalam kolam sebab kolam dah ada. harap-harap menjadi lah kali ni. apaun rezeki ditanggan allah. cari rzeki lah katakan.

pertanian adalah bidang yang tenang pada saya. berbeza dengan keja harian yang bg sesetengan orang cukup mencabar dan penuh kekusutan tentang tugas, bagi saya ini adalah altenatif yang saya pilih untuk kembangkan pendapattan. kalau sesiapa yang pernah menternak atau akan meternak atau sedang menternak dan mempunyai pengalaman boleh la kongsi pengetahuan dengan saya. saya percaya ramai yang berminat.



sekarang saya sedang mencari ;

- Jaring nak letak dalam kolam
- Benih ikan keli

Dua Benda ni ja. kalau sesiapa yang boleh berimaklumat tentang dua benda ni call lah saya 0195967231. tapi kalau dekat dendan jitra kedah lag bagus, sebab saya orang kubang pasu..mungkin maklumat anda boleh di cari oleh sesiapa yang melawat laman bvlo cari-rezeki ini.







1/13/08

www.citcat.com

salam kepada semua, berkaitan citcat.com. ramai yang dah tahu, masiah ada yang tak tahu,

laman web ni bagus untuk student ipt, sbabnya. kepada yang tak berapa mahir atau pun tak berapa mahir meguasai bahasa inglish. laman web ni boleh tolong saudara , adik kakak untuk menterjemah kan pekataan atau pun ayat dari BI ke BM @ BM ke BI.

SELAMAT MENCUBA, THANK YOU PADA PIHAK CITCAT,COM YANG DAH BINA WEBSITE NI.




5/16/07

Kelebihan Link Blog Dengan Blog Tinggi PR

Assalamualaikum kepada semua pembaca yang sudi melawat blog saya yang tak seberapa ni, Kali ni saya nak kongsi pengetahuan sikit dengan saudara saudari semua tentang kelebihan tukar link dengan blog terkenal.

Mengikut google, ada dua cara utuk kita penuhi supaya web/blog kita cepat naik atau populer dalam system carian google dan yahoo.

Pertama " content " isi kandunggan blog kita, hendaklah sentiasa di update dengan tersusun.
Kedua " link dengan blog terkenal "

Apa Itu Blog Terkenal?

Blog Terkenal Adalah blog yang tinggi "PR"nya (google page ranking) 4/10 atau lebih.

cara untuk kita chek PR kita atau mana2 blog yang hendak kita link, ikut langkah ini.

Anda Harus Pergi ke http://www.prchecker.info/
masukkan url di bahagian "Check Page Rank" dan clik chek PR.

Anda akan di beritahu kedudukan blog yang anda chek. sama ada 1/10 , 2/10 , 3/10 , 4/10 .... 10/10.

Blog cari rezeki ini misalnya adalah .... 4/10

apabila anda link dengan blog PR 4/10++, secara outomatik reboot google akan mengenal anda dan Ranking anda akan meningkat. jaga lupa, isi kandunggan website anda hendalah bermutu.

kenapa kita perlu mendapat ranking GOOGLE yg baik?

kalau ada yg mencari di google search engine dg kata kunci yg sama seperti "membuat blog", maka di halaman pertama google akan muncul 10 blog/situs yg mengandung kata kunci yg sama secara berurutan sesuai dg PR-nya. Yg akan tampil di nomor satu adalah yg PR-nya paling tinggi, disusul dg nomor 2, 3, dst.

Bagaimana Cara Mendapat Link?

Tidak semua blog populer mau memberi tukar link dg blog baru. Alasannya sederhana, tukar link dg blog baru pada dasarnya HANYA akan menguntungkan PR blog baru, dan sama sekali tidak berpengaruh atau malah merugikan/menurunkan status PR blog populer.

Karena itu, blog populer yg mau bertukar link dg para blogger baru pada dasarnya mereka "berkorban" sebagai wujud dukungan pada blogger baru dan karena itu hendaknya disambut dg baik dan diapresiasi. Ini yg tampaknya kurang dipahami oleh kalangan blogger baru yg marah-marah karena blogger lama, katanya, tidak memberi dukungan dalam bentuk "memberi komentar." Mendapat link dari blogger lama atas salah satu posting blog Anda juga akan menambah status PR blog Anda.


Budaya tukar link antara sesama blogger baru dan saling menyapa di shoutbox masing-masing harus diteruskan untuk menambah silaturrahmi dan saling promosi blog masing-masing.







5/14/07

Pasang Foto di Profile Blogger/Blogspot


Banyak blogger yg nanya tentang bagaimana cara memasukkan fotonya yg ganteng dan cantik di profile blognya. Berbeda dg di blog gratis lain, di blogger/blogspot, prosesnya agak sedikit rumit bagi yg masih baru di dunia internet.

Ada dua cara memasukkan foto :
Cara Pertama:

Upload foto Anda di postingan blog. Caranya:
(a) Setelah login, klik link blog Anda.
(b) Klik menu "posting" atau "Create"

(c) Di toolbar posting ada tombol bergambar panorama warna biru. Klik
di situ, dan akan muncul pop-up window untuk "upload images"
(d) Klik browse ke file foto Anda yg sudah tersimpan di komputer
(e) Klik Upload Image warna biru (tunggu beberapa saat sampai proses
upload selesai)
(f) Klik Done

(g) Sekarang foto Anda sudah masuk ke posting. Klik menu "Edit HTML"
di toolbar posting bagian atas sebelah kanan.
(h) Akan tampak sejumlah kode HTML di situ. Copy/paste kode yg berada
setelah tulisan [src="] yaitu link yg dimulai dg [http://] dan
berakhir dg [.jpg] atau [.jpeg]
(i) Simpan link tsb. di notepad atau ditulis di kertas.
(j) Jangan lupa, klik publish.
(k) Setelah itu, klik menu "Dashboard"
(l) Klik menu "Edit Profile"
(m) Di sini ada menu "Photo URL", paste link foto Anda tadi di kotak
yg tersedia.
(n) Klik "Save Profile" di bagian paling bawah.
(o) Selesai.

CARA KEDUA
---------------------

Cara kedua adalah dg meng-upload (memasukkan/menyimpan) foto Anda di hosting lain, dan baru kemudian link URL foto tsb. di copy/paste ke profile blogger/blogspot.

Yg paling mudah, simpan/upload foto Anda di http://geocities.com karena hosting ini milik yahoo.com. Jadi, siapa saja yg memiliki email yahoo dapat langsung log-in ke geocities.com dg memakai id yahoo Anda.

Misalkan file foto Anda adalah jenggot.jpg dan email id Anda mukhliszamzami. Maka, nantinya setelah foto itu diupload ke geocities, link url Anda akan menjadi sebagai berikut: http://geocities.com/mukhliszamzami/jenggot.jpg. Nah, copy/paste link
tsb. ke profile blogger.com di kolom yg tersedia dan setelah itu SAVE
CHANGES dan REPUBLISH.

Di petik dari http://kolom-mario.blogspot.com